Print this page
Τετάρτη, 31 Μαϊος 2017 00:00

Συνεδρίαση Επιτροπής Βουλής για την κινητή τηλεφωνία

Αγαπητοί συνάδελφοι

Σας προωθούμε προς ενημέρωση σας την επιστολή του κ. καθ. Κ. Κάππα σχετικά με τη Συνεδρίαση Επιτροπής Βουλής για την κινητή τηλεφωνία.

Με εκτίμηση

Το ΔΣ της ΕΦΙΕ

Προς:

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗΣ ΟΓΚΟΛΟΓΙΑΣ

ΕΝΩΣΗ ΦΥΣΙΚΩΝ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΥΡΗΝΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ & ΜΟΡΙΑΚΗΣ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗΣ

Θέμα: Εξέταση του πλαισίου εγκατάστασης κεραιοσυστημάτων (Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος)

Αγαπητοί φίλοι και συνάδελφοι,

Την 17η Μαΐου 2017 στην αίθουσα συνεδριάσεων της Βουλής, συνήλθε η ‘Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος’ υπό την Προεδρία της βουλεύτριας κας Αικατερίνης Ιγγλέζη με θέμα ημερήσιας διάταξης: “Εξέταση του πλαισίου εγκατάστασης κεραιοσυστημάτων”.

Την Επιτροπή είχαν κληθεί να ενημερώσουν οι κ.κ.:

 •  Πολυξένη Νικολοπούλου – Σταμάτη, Καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ,
 •  Χρήστος Γεωργίου, Καθηγητής Βιοχημείας στο Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών,
 •  Κωνσταντίνος Κάππας, Καθηγητής Ιατρικής Φυσικής του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας,
 •  Νικόλαος Χιωτάκης, Μέλος του Δ.Σ. της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) και Δημοτικός Σύμβουλος Κηφισιάς,
 •  Ιωάννης Σαγιάς, Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη, Ευγενία Παπαδοπούλου και Αγγελική Σαλαμαλίνα, Ειδικοί Επιστήμονες στον Συνήγορο του Πολίτη,
 •  Γεώργιος Στεφανόπουλος και Νικήτας Φορτσάκης, Γενικός Διευθυντής και Νομικός Σύμβουλος της Ένωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας αντιστοίχως,
 •  Κωνσταντίνος Κεφαλάς, Διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Θεωρητικής και Φυσικής Χημείας στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών,
 •  Βασιλική Τζαμαλούκα, Πρόεδρος του Διαδημοτικού Οικολογικού Πολιτιστικού Συλλόγου «Πολίτες για την Προστασία της Υγείας και του Περιβάλλοντος από τις Νέες Τεχνολογίες»,
 •  Καλλιόπη Κάτσικα και Κωνσταντίνος Διάκος, Μέλος του Συντονιστικού και Νομικός Σύμβουλος της Διαδημοτικής Δράσης για την Προστασία από την Η/Μ Ακτινοβολία αντιστοίχως.

Για τις θέσεις τις οποίες ανέπτυξα, διευκρίνισα ότι εκφράζω δικές μου απόψεις τις οποίες συμμερίζεται μεγάλη μερίδα συναδέλφων, εξειδικευμένων επιστημόνων από τις ως άνω επιστημονικές κοινότητες. Οι θέσεις αυτές εν συντομία είναι:

 1. Σεβόμαστε τις πρόσφατες θέσεις του WHO και της SCENIHR – EU σε ότι αφορά στα όρια έκθεσης τα οποία προτείνουν στις Οδηγίες τους.
 2. Τονίστηκαν τα συμπεράσματα των ανωτέρω Οργανισμών ότι απ’ όλα τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί έως τώρα, η έκθεση του πολίτη από τους Σταθμούς Βάσης της Κινητής Τηλεφωνίας είναι δεκάδες έως χιλιάδες φορές χαμηλότερη των έτσι κι'αλλιώς χαμηλών ορίων ασφαλείας καθώς επίσης ότι δεν προκύπτουν βραχυχρόνιες ή μακροχρόνιες επιδράσεις στην υγεία από τα RF σήματα τα οποία παράγονται από τους Σταθμούς Βάσης.
 3.  Έγινε υπενθύμιση ότι ο WHO από το 2006 δήλωσε ότι η έρευνα πρέπει να επικεντρωθεί στα κινητά τηλέφωνα και να εγκαταληφθεί η αντίστοιχη για τους Σταθμούς Βάσης καθώς δεν υφίσταται πρόβλημα υγείας για τον πληθυσμό.
 4.  Δόθηκαν αρκετές πληροφορίες στην Επιτροπή σχετικά με τις διαφορές ιοντίζουσας και μη-ιοντίζουσας ακτινοβολίας.

Θέλω να ευχαριστήσω δημόσια την Επιτροπή και την Πρόεδρό της για την πρόσκληση την οποία μου απηύθυναν για να συμμετάσχω στο έργο τους.

Θέλω να απευθύνω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Α’ Αντιπρόεδρο της Βουλής κ. Τάσο Κουράκη για την ευαισθησία του και τις ενέργειές του να ακουστεί οπωσδήποτε και η φωνή των “ειδικών επί των ακτινοβολιών” επιστημόνων. Πιστεύω ότι οι ενέργειές του προσέφεραν σημαντική υπηρεσία στην δημοσιοποίηση των απόψεών μας και στην αντικειμενική ενημέρωση της Επιτροπής και τελικά του πολίτη.

Θα ήμουν ευγνώμων εάν ενημερώνατε τα μέλη σας για το θέμα αυτό καθώς και για την συνεργασία μας με τον συνάδελφο και Αντιπρόεδρο της Βουλής κ. Τάσο Κουράκη.

Με Τιμή

Κώστας Κάππας

Καθηγητής Ιατρικής Φυσικής

Αναγνώσεις 1553 φορές