Κυριακή, 02 Νοεμβρίου 2014 02:00

Παγκόσμια Ημέρα Ιατρικής Φυσικής 2014 - Δελτίο Τύπου

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Ιατρικής Φυσικής (IOMP), έχει πολύ πρόσφατα ορίσει την 7η Νοεμβρίου, ως Παγκόσμια Ημέρα Ιατρικής Φυσικής. Μέχρι πέρυσι η ημέρα αυτή δεν υπήρχε. Η πρόταση έγινε από την επιστημονική εταιρεία Ιατρικής Φυσικής της Νοτίου Αμερικής. Η ημερομηνία που έχει επιλεγεί είναι η ημέρα που γεννήθηκε η Μαρία Κιουρί (η 7η Νοεμβρίου 1867). Η Μαρία Κιουρί είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο για την έρευνα της πάνω στην ραδιενέργεια. Η Μαρία Σαλώμη Σκλοντόφσκα-Κιουρί ήταν Γαλλίδα φυσικός και χημικός πολωνικής καταγωγής. Σε συνεργασία με το σύζυγό της, Πιερ Κιουρί, ανακάλυψε το ράδιο και μελέτησε τα φαινόμενα της ραδιενέργειας. Υπήρξε η πρώτη γυναίκα που έγινε Καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο της Σορβόνης, ενώ τιμήθηκε δυο φορές με το Βραβείο Νόμπελ για τη Φυσική (1903) και τη Χημεία (1911). Όντας η πιο φημισμένη γυναίκα επιστήμων της εποχής της, ήταν γνωστή επίσης και ως Μαντάμ Κιουρί.

Για όσους δεν το γνωρίζουν οι Φυσικοί Ιατρικής-Ακτινοφυσικοί εργάζονται πλάι – πλάι με τους γιατρούς, στην πρόγνωση, την διάγνωση και την θεραπεία των ασθενειών με όπλο τις ακτινοβολίες. Είναι γενικότερα, οι υπεύθυνοι για την προστασία από τους κινδύνους των ιοντιζουσών και μη-ιοντιζουσών ακτινοβολιών του πληθυσμού, του προσωπικού των νοσοκομείων, των ασθενών και των συγγενών. Οι ακτινοφυσικοί είναι οι επιστήμονες που θα ενημερώσουν το κοινό για την ορθή και ασφαλή χρήση όλων αυτών των νέων τεχνολογιών, για τα πιθανά προβλήματα, να σας συμβουλεύσουν και να ξεδιαλύνουν όλους αυτούς τους φόβους οι οποίοι πιέζουν τους πολίτες λόγω της ανεξέλεγκτης και συχνά αντιεπιστημονικής ενημέρωσης από ανεύθυνα άτομα στο Διαδίκτυο.

Η επιστημονική εταιρεία που εκπροσωπεί τους φυσικούς ιατρικής είναι η Ένωση Φυσικών Ιατρικής Ελλάδος (ΕΦΙΕ). Η ΕΦΙΕ ιδρύθηκε το 1969 και είναι μία από τις πρώτες ενώσεις Φυσικών Ιατρικής που ιδρύθηκαν παγκοσμίως. Σήμερα αριθμεί πάνω από 380 μέλη, τα οποία εργάζονται σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό και αποτελεί μια σύγχρονη και δυναμική επιστημονική ένωση. Σκοπός της εταιρείας είναι η προαγωγή της εφαρμογής της ιατρικής φυσικής και της ακτινοπροστασίας στα ανώτατα και ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα, νοσηλευτικά ιδρύματα, ιατρικά ιδρύματα, ιατρικά εργαστήρια, πυρηνικά κέντρα, τη βιομηχανία, τις μεταφορές και οπουδήποτε γίνεται χρήση ιοντιζουσών ακτινοβολιών.

Η ΕΦΙΕ θεώρησε ότι Παγκόσμια Ημέρα Ιατρικής Φυσικής είναι μια καλή αφορμή για την ενημέρωση ως προς τον ρόλο του φυσικού ιατρικής-ακτινοφυσικού. Στα πλαίσια του εορτασμού έχουν οργανωθεί οι διάφορες δράσεις:

Θα διανεμηθεί ενημερωτικό υλικό και θα γίνουν παρουσιάσεις σε Νοσοκομεία της χώρας όπως το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικό» (Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 10πμ-12μμ), το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου Κρήτης (Σάββατο 8 Νοεμβρίου) κ. α.
Η ΕΦΙΕ, σε συνεργασία με τη "Lege Artis", θα έχει παρουσία με ομιλίες και έντυπο υλικό σε αριθμό φαρμακείων κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ακτινοφυσικοί του συλλόγου, θα βρίσκονται κατά τη διάρκεια λειτουργίας τους σε κεντρικά φαρμακεία της Αθήνας, προκειμένου να ενημερώσουν το ευρύ κοινό σχετικά με το επάγγελμα του ακτινοφυσικού και να διανείμουν σχετικά έντυπα. Με τον τρόπο αυτό θα θα ενημερώσουμε για το επάγγελμά μας μεγάλο ακροατήριο κοινού πληθυσμού.
Το Κέντρο Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΚΕΣΥΠ) της Διεύθυνσης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Τρικάλων σε συνεργασία με την ΕΦΙΕ, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το ΕΚΦΕ Τρικάλων, οργανώνει επιστημονική ημερίδα με θέμα: «Επιλογές σπουδών και προοπτικές επαγγελμάτων στην εποχή της κρίσης: επαγγελματικοί διέξοδοι, εργασία-έρευνα».
Η ΕΦΙΕ θα δώσει προσκεκλημένες ομιλίες κατά τη διάρκεια του 1ου παγκόσμιου συνεδρίου εφαρμοσμένων επιστημών (NTAM 2014) που διοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο των Τιράνων της Αλβανίας και θα συμμετέχει στους εορτασμούς της αντίστοιχης επιστημονικής εταιρείας.

Αναγνώσεις 1879 φορές Τελευταία Τροποποίηση: Δευτέρα, 05 Οκτωβρίου 2015 14:27