Σάββατο, 23 Ιανουαρίου 2021 11:01

Σημαντικό επίτευγμα ερευνητικής ομάδας στην οποία συμμετέχουν μέλη της ΕΦΙΕ

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Σύμφωνα με συγχαρητήρια ανακοίνωση της πρυτανείας του Πανεπιστημίου Πατρών (https://www.upatras.gr/el/node/9830) δημοσιεύτηκε στο τεύχος Ιανουαρίου του περιοδικού Physics of Fluids που εκδίδεται από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Φυσικής (American Institute of Physics) η πρωτοποριακή εργασία με τίτλο: The missing role of hydrodynamic stresses on ascending aortic dissection, [Phys. Fluids 33, 011901 (2021); https://doi.org/10.1063/5.0029346], σύμφωνα με την οποία τροποποιείται ο νόμος του Laplace.

Η διατύπωση νέας γενικευμένης έκφρασης του νόμου του Laplace, μέσα από μια νέα μαθηματική θεωρία, προέκυψε ως αποτέλεσμα της προσπάθειας ερμηνείας του aortic size paradox (ASP) στην ανιούσα θωρακική αορτή (ΑΘΑ) από την πλευρά της ρευστομηχανικής. Ως ASP ορίζεται το φαινόμενο κατά το οποίο, στην κλινική πράξη, υπάρχουν πολλαπλά περιστατικά ρήξης ανευρύσματος ΑΘΑ τα οποία έχουν διάμετρο < 5.5 cm και τα οποία δεν μπορούσαν μέχρι σήμερα να ερμηνευθούν ρευστομηχανικά με το νόμο του Laplace. Η συγκεκριμένη εργασία ερμηνεύει το ιατρικό αυτό παράδοξο με τη γενίκευση του νόμου του Laplace και έχει δυνητικά μεγάλη κλινική σημασία διότι, με την ανάλογη θεραπευτική αντιμετώπιση, θα μπορεί να προληφθεί στο μέλλον η θανατηφόρα επιπλοκή της ρήξης του ανευρύσματος ΑΘΑ.

Στην ερευνητική ομάδα που εκπόνησε την εργασία συμμετείχαν τα μέλη της ΕΦΙΕ Γεράσιμος Μεσσάρης και Κωνσταντίνος Κουτσογιάννης.

Το ΔΣ της ΕΦΙΕ συγχαίρει τους ερευνητές για την εργασία τους, η οποία αντανακλά το υψηλότατο επιστημονικό και ερευνητικό επίπεδο των μελών της και του επιστημονικού μας πεδίου γενικότερα.

Αναγνώσεις 222 φορές